خلع ید

خلع ید

فایل اموزشی دعوای خلع ید :

اولا این یک دعوای مالکیت هست ،در حالی که در تصرف عدوانی صرفا دعوا سر تصرف هست تینجا قبل از اینکه در تصرف اون بنده خدا باشد ر تصرف من بوده چه مالک باشم چه مالک نباشم.

کسی که دعوای خلع ید میدهد مدعی مالکیت هست بنا براین باید سند مالکیت داشته باشد اگر نداشته باشد دعوای خلع ید صادر نمی شود.

مطالعه بیشتر : یه دادخواست انحصار وراثت

مطالعه بیشتر :دادخواست حجر

رای موافق خلع ید ، رای مخالف خلع ید

اوصاف دعوای خلع ید :

اولا دعوای مالکیت هست در حالی که تصرف عدوامنی صرفا بر سر تصرف هست .

کسی که دعوای خلع ید می دهد مدعی مالکیت هست که باید سند مالکیت سرمی داشته باشد که اگر سند رسمی نداشته باشد دعوای او رد می شود ،دادگاه قبل از صدور حکم ، مالکیت خواهان را از اداره ثبت استعلام می کند که آیا ملک موضوع پلاک ثبتی فلان برای آین شخص هست یا نه اسم مالک را بگو و اصطلاحا یه گردش ثبتی این پلاک ثبتی را بگو و اصطلاحا از کی شروع شده به کی منتهی شده ؟

تمام املاک در اداره ثبت

اگر اداره ثبت بگوید در مالکیت فلان شخص هست و اون شخص دادخواست دهنده نباشد دادخواست وی رد می شود.

ماده 22 قانون ثبت میگه دولت کسی را مالک می شناسد که ملک به نام او ثبت شده است.دادگاه میگه گردش ثبتی را بگو نمیگه اکبر آقا مالک هست یا نه ..

2-حتی دادگاه ها حکمشون اینه به استناد رای دادگاه حکم خلع ید نمی دهد .چون دادگاه از اداره ثبت استعلام میگیره و اون هنوز به نام شخصی که رای به نفعش صادر نشده در این موقعیت نیز همچنان نمیتوان خلع ید نمود تا سند به نام طرف شود.

3-دعوای مالی هست ،یعنی باید تقویم شود و قیمت گذاری منطقه ای انجام شود .ما وکلا مبلغ 20 میلیون و یک ریال را میزنیم تا دعوا وارد شورا نشود و در اینجا چون دعوا مالی هست هزینه دادرسی مالی رو می خواهد.

بعدش که خودمون حداقل رو زدیم وقتی دادخواست به دادگاه ارجاع شد ،مدیر دفتر میگه کروکی ملک رو بیارید که ما در این مواقع به موکل میگوییم یا یک کروکی ملک برامون بیارید یا حداقل ما رو ببرید تا حتما از ملک یک بازدیدی انجام بدهیم .

عرض کوچه مهم نوع بنا چیه چند ساله هست قدیمیه انباری دارد؟آسانسور دارد ؟ بتن یا فلزی اسکلت بندی ملک عرض کوچه ؟

بر طبق جداولی که دارند محاسبه میکنند و میگویند ارزش منطقه ای این ملک چقدر میشه ؟ هزینه دادرسی به ما اخطار رفع نقص میفرسته و ما باید این مبلغ را پرداخت کنیم در مواقع ما 3.5 درصد ملک را هزینه دادرسی پرداخت میکنیم .

کسی که ما علیه اودعوای خلع ید مطرح میکنیم در حقیقت غاصب هست علیه غاصب دعوای خلع ید مطرح می شود .

خود خلع ید در قانون یعنی آقای مقام قضایی بیا و دست فلانی رو بکن از ملک من و بندازش بیرون .از اون محل شرش رو بکن و اصطلاحا میگیم خلع ید .با دعوای رفع تصرف و تخلیه فرق میکند.

دعوی تخلیه به طرفیت مستاجر هست .ملک دست من بوده یه نفر اومده ملک رو از دست من درآورده .

نکته مهم :در دعوای خلع ید خواهان با خوانده رابطه قراردادی نداشته یعنی خوانده غاصب هست .اگر من علیه مستاجرم که وقت تمام شده و نمی رود اگر دعوای خلع ید مطرح کنم دعوام زد می شود .چون با مستاجر رابطه قراردادی داشته ام .

علیه کسی که ملک من به طور امانی دستش بوده عاقا من دارم میرم مسافرت بیا ملک من دستت باشه تا من برگردم امانت دستت باشه اگر رابطه امانی داشته باشم دعوا رد میشه پون من با قرارداد خودم ملکم را به او تحویل داده ام .

نکته : من ممکن هست علاوه بر خلع ید مطالبه اجرت المثل ایام تصرف هم بکنم .گاهی اون یه جایی رو متصرفه اومده چهار تا بلوک سیمانی گذاشته که بگه من متصرف هستم گاهی هم یه سوله گرفته باز انباز گذاشته که اگر اونو محل دیگری بگذارد باید اجرت بدهد علاوه بر اینکه خلع ید او را میخوام اجرت المثل هم میخواهم برای اینکه او با من رابطه قراردادی ندارد اگر داشت در این حالت اجرت المسمی را میخواستم .

اگر اجرت المثل بخواهیم باید به کارشناس ارجاع شود و کارشناس بر اساس عرف محل و موقعیت آن ملک اجرت را برآورد میکند به نام اجرت المثل و به دادگاه اعلام می کند.

استفاده کردن آن الزامی نیست ممکن هست استفاده نکرده باشد شاید یه خانه را غصب کرده و قفل کرده و رفته میاد میگه من استفاده نکردم در این حالت بهش میگم ولی منو رو از استفاده محروم کردی از آن منافع .

ید عدوانی اجرت منافع مستوفات را باید بدهد و غیر مستوفات هم باید اجرتش را هم بدهد مهم نیست خود شما استفاده کرده باشی یا نه که این خودش نکته مهمی است .

نکته مهم دیگر آیا من میتوانم دادخواست اجرت المثل را هم الان مطرح کنم ؟ بله میتوانی اما دعوای خلع ید با استعلام ثبتی اوکی هست ارجاع به کارشناس یه نفره میشه که زمان بر هست به طرفین ابلاغ میشه که ظرف یه هفته بیا ببین نظر کارشناسی را .طرف میتونه بیاد و اعتراض کنه که ارجاع بشه به هییت سه نفره که 6 ماه طول میکشه اونا نظر بدهند رفتیم دیدیم باز در این حالت میایم و اعتراض میکنیم و ارجاع میشه به هییت 5 نفره و خود این یک سال و خورده ای زمان می بره حتی هفت نفره و خود این کارشناسیه دو سال زمان میبره .

الان دادخواست خلع ید بدم بندازمش بیرون بعد دادخواست مطالبه اجرت المثل بدهم زمان را کوتاه کنم بعد مطالبه اجرت المثل بدهم میتوانم همراه با خلع ید دادخواست اجرت المثل بدهم که یه مقدار زمانش بیشتر میشه و خودم باید تصمیم بگیرم به نسبت موقعیت چکار کنم . مواردی بوده که موکل گفته فقط فلانی را زود بنداز بیرون من اصلا اجرت المثل نمیخواهم.بنابراین به نسبت صلاحیت و منافع داشتن مال میتوانید دادخواست مطالبه اجرت المثل هم بدهید .

نکته بعدی خلع ید از سهم مشاع هست .

ما دو تا شریک هستیم این شریک اون شریک رو راه نمیده یا چند تا شریک هستند که نفرات دیگر را راه نمیدهند مثل حالتی که بین وراث پیش می آید اجرت المثل دانگ اونها را نمی دهد.اینجا دعوایی داریم به نام خلع ید از سهم مشاع .

سهام ما به نحو اشاعه در تمام ذرات مال اشاعه است ،سهم ما یا حصه ما بنحو اشاعه در تمام ذرات مال منتشر است ،در اینجا این شرکا علیه شریک متصرف طرح دعوا میکنند و خلع ید او را می خواهند.

سوال مهم و جدی تر اینکه در حالتی که همه شرکا نمیان که با هم دادخواست بدهند و فقط یه نفر ناراضی هست از این وضعیت پیش آمده چگونه میتوان دادخواست داد ؟

اون شخص باید علیه تمام افراد دادخواست داد. خواندگان اون داداش متصرف اون خواهر اون داداش دیگر و.. و گفت صدور حکم بر خلع ید مشاعی اون شخصی که تصرف کرده است (خوانده ردیف اول )اما اینا هم باید طرف دعوا باشند .

یا علیه اون شخص متصرف طرح دعوا بکنم به خلع ید مشاعی او و بقیه را مجلوب به ثالث کنم و الا دعوای من رد می شود .یعنی یک پرونده جلب ثالث دیگر تامین بکنم من خواهان جلب ثالث اینا بشن خواندگان جلب ثالث .

خواسته بشود جلب ثالث به پرونده فلان به شماره بایگانی فلان .نتیجتا با این روش اینا هم طرف دعوا قرار میگیرند.و الا دعوای من رد می شود یعنی من خواستم بگم در هرگونه دعوایی در املاک مشاعی تمام مالکین آن ملک مشاعی باید طرف دعوا باشند.

نکته دیگر اینکه وقتی خلع ید صادر میشه و اون داداش متصرف را از چه مقدار میتوانیم بندازیم بیرون ؟

خلع ید مشاعی خلع ید از کل است زیرا اگر اون خواهان حتی نیم دانگ شریک هم باشد نیم دانگ آن در تمام مولکول ها جاری هست پس اگر بخواهیم خلع ید او را از دانگ خواهان بخواهیم به ناچار باید از کل بندازیم بیرون . آی دلم خنک شد الان خودم برم متصرف بشم اینبار اون علیه من شاکی میشه و ..تا قیام قیامت این نهضت ادامه دارد .ملک را به تصرف من خواهان نمی دهند و ملک را قفل می کنند و پلمب می کنند و کلید رو می زارن اجرای احکام .حالا یه ملک مشاعی الان از جفتمون سلب منافع شده و به ناچار باید با هم کنار بیایم و این چند حالت دارد :

اگر قابل افراز میریم افزاز میکنیم و تقسیم می کنیم ویا قرعه میکنیم .

راه اول بیای در خصوص نحوه استفاده توافق کنند . 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *