عدم پرداخت کمیسیون مشاور املاک
مطابق نرخنامه مصوب کمیسیون نظارت بر اصناف تهران، حق کمیسیون در قراردادهای خرید و فروش ، اجاره و هم چنین تمدید قرارداد اجاره به شرح مندرج در جدول ذیل می باشد :
نحوه محاسبه کمیسیون املاک :
کمیسیون املاک اجاره و همچنین کمیسیون املاک دارای حد نصاب قانونی هست که توسط کمیسیون نظارت بر اصناف تهران ،میزان کمیسیون املاک مشخص میشود که در قرارداد های رهن و اجاره این میزان متفاوت است چنانچه به دنبال این هستید که کمیسیون رهن کامل واحدی را محاسبه نمایید و درصد کمیسیون املاک به طور قانونی پرداخت نمایید شما نیم درصد مبلغ رهن و یک پهارم مبلغ اجاره یک ماه +9% مالیات ارزش افزوده که هم شما و هم مالک هر کدام می بایست به طور جداگانه پرداخت نمایید .
محاسبه کمیسیون املاک در خرید و فروش:
حال چنانچه شما واحدی را برای فروش گذاشته اید و املاک مد نظر واحد شما را به فروش برساند و شما با آقای املاک بر سر میزان کمیسیون املاک به مشکل بخورید راهش این هست که طبق فرمول تعرفه قانونی کمیسیون املاک را پرداخت کنید که به صورت ذیل محاسبه می شود :
کمیسیون فروش ملک در قراردادهای مبایعهنامه مسکن خرید و فروش حداکثر 25% (بیست و پنج درصد) ارزش معاملاتی ملک + 9% مالیات ارزش افزوده که باید از هر طرف اخذ گرد .
محاسبه کمیسیون املاک برای تمدید قرارداد اجاره
حق کمیسیون برای تمدید قرارداد اجاره معادل یک دهم حق کمیسیون آن قرارداد است و در اینجا فرقی نمیکند که نوعاً قرارداد رهن و اجاره باشد یا خرید و فروش ملک همچنین لازم به ذکر است که تمامی خدمات مربوط به متمم قرارداد میبایست رایگان انجام شود .
ضمانت اجرای عدول از نرخ نامه مصوب:
تعداد بسیار زیادی از افراد هستند که متاسفانه با نحوه محاسبه کمیسیون اجاره آشنا نیستند و کمیسیون رهن و اجاره را صرفا گفته های مشاور املاک میدانند در صورتی که تمامی املاک موظف به رعایت تعرفه اعلامی می باشند و در غیر این صورت با شکایت هر یک از طرفین قرارداد یا برخورد بازرسی اتحادیه، مشاورین املاک با تعزیرات مواجه خواهند شد و بنگاه متخلف می بایست علاوه بر مسترد نمودن اضافه مبلغ دریافتی به مشتری، معادل ۴ برابر آن مبلغ را نیز به عنوان جریمه به سازمان تعزیرات پرداخت نماید. اما این تمام ماجرا نیست بلکه دفاتر مشاوران املاک متخلف بنا به تشخیص بازرسی اتحادیه، به مدت ۲هفته پلمپ میشوند.
نکته اینجاست که تعداد قابل توجهی از مستأجران از قواعد تعیین حق کمیسیون اطلاعی ندارند و این امر موجب تضییع حقوق ایشان می گردد.
عدم پرداخت کمیسیون املاک توسط مالک
1-پس از اینکه برای ملک مالک مشتری واقعی پیدا شد، ایشان به همراه مشتری به املاک دیگر برای انعقاد قرارداد می روند .
2- پس از انعقاد قرارداد ، مالک برای پرداخت حق کمیسیون بهانه آورده و از پرداخت آن خودداری می نماید .که در اینجا قطعا هدف مالک، پرداخت نکردن کمیسیون می باشد .
عدم پرداخت کمیسیون املاک توسط خریدار
1- در صورت پیدا کردن فایل ( ملک موردنظر خریدار ) و اطلاع دادن به وی، از پاسخ به تماسهای شما خودداری نموده و ملک دیگری را در آژانسهای دیگر مدنظر خود قرار داده است .
2-پس از برخورد و رویارویی مالک و مشتری، ضمن توافق با یکدیگر به آژانسهای دیگری برای پرداخت کمیسیون کمتر مراجعه مینمایند .
3-عدم پرداخت حق کمیسیون
سایر آژانسهای املاک
1-پیشنهاد دریافت حق کمیسیون کمتر یا حتی پیشنهاد دریافت حقالتحریر بهجای اخذ حق کمیسیون
2- بیارزش نشان دادن ملک برای هدایت خریدار به سمت فایل موردنظر خود.
روشهای پیشگیری از تخلف در پرداخت حق کمیسیون
یکی از مواردی که میتواند تا حد زیادی جلوی فرار از پرداخت حق کمیسیون از ناحیه مالک و خریدار را بگیرد، انعقاد قرارداد جعاله بهعنوان ضمانت اجرای حقوقی هست .
در قرارداد جعاله، امضاکننده قرارداد (خریدار،مالک) تعهد میکندتا کمیسیونی که موردتوافق بوده است را پرداخت نماید. بدین ترتیب پس از امضای مبایعهنامه،از منظر قانون مکلف به ایفای تعهدات قراردادی هست و در صورت عدم پرداخت ضمانت اجرای قانونی و حقوقی بر اوبار میشود .
استفاده از تخصصها و مهارتهای فردی:
مشاورین املاک میبایست ضمن بهرهگیری از مهارتهای خود اعم از شخصیتشناسی، توانایی خود در کارشناسی دقیق ملک و تسلط بر قواعد حقوقی مربوطه تا حدود عرفی و با در نظر گرفتن نیازهای خریدار مشاورهای تخصصی و علمی به مشتری داشته و اعتماد او را بهصورت 100% جلب نمایند . بهطوریکه مشتری حس کند بدون مشورت با شما حتماً با مشکلی در جهت انعقاد قرارداد ملک مواجه خواهد شد .
شکایت عدم پرداخت کمیسیون املاک
طرق شکایت از مشاورین املاک:
پیگیری بهصورت تلفنی:
یکی از متداولترین و رایجترین روشها برای شکایت از بنگاههای املاک ، شکایت از طریق تلفن هست .
در این مرحله مشتری میتواند با شماره 7334 تماس گرفته و موضوع را به همراه ادله بیان نماید .
بعد از طرح موضوع ، تحقیقات لازم آغاز شده و گروه تحقیقاتی به بنگاه املاک موردنظر فرستاده میشود تا موضوع را مورد بررسی قرار دهند .
نحوه شکایت از مشاورین املاک و بالعکس
پیگیری از طریق اتحادیه:
در این مرحله مشتری میبایست در اتحادیه مربوط به املاک موضوع خود را مطرح نماید .
اتحادیه مربوط ، نیز طرفیت را دعوت میکند تا بتواند موضوع را بهصورت دوستانه حلوفصل نمایند .
چنانچه مشاور املاک بازهم از انجام موضوع خودداری نمود و محرز شود که وی مرتکب تخف شده است ، بنگاه وی پس از مهلت بیست روزه پلمب میگردد.
بهطور مثال : چنانچه یکی از دفاتر مشاور املاک بیش از میزان نرخ نامه مصوب، حق کمیسیون دریافت نماید. امکان شکایت از وی از طریق اتحادیه وجود دارد.
پیگیری تخلفات از طریق مراجع قضایی:
چنانچه از قبل اقدامات مشاورین املاک خسارتهایی به فرد وارد شود، میتوان از طریق شورای حل اختلاف و یا دادگاه عمومی از آن فرد شکایت نمود .
بهطور مثال : چنانچه جرائمی نظیر جعل و کلاهبرداری و … توسط مشاورین املاک انجام گیرد، میتوان از طریق شکایت کیفری این موضوع را پیگیری نمود.
پیگیری تخلفات از طریق سازمان تعزیرات حکومتی:
سازمان تعزیرات حکومتی ، مرجعی تخصصی برای رسیدگی به تخلفات اقتصادی هست که برخی از تخلفات مشاورین املاک را میتوان در این مرجع مورد پیگیری قرارداد .
زمان رسیدگی به شکایات از مشاورین املاک
مدتزمان رسیدگی در اتحادیه قابل پیشبینی بوده و معمولاً موعدی ۱۰ روزه هست. که طی آن مدت، طرفین میبایست مدارک و ادله خود را به اتحادیه ارائه دهند. لکن چنانچه پرونده نیازمند رسیدگی قضایی باشد، اتحادیه این موضوع را به مراجع قضایی ارجاع داده که در این مورد، نمیتوان زمان خاصی را مشخص نمود چرا که صدور رای از ناحیه مراجع قضایی پروسه زمان بری می باشد .
بدون دیدگاه