تعاونی فراگیر ملی:
بر اساس بند ۱۰ ماده ۱ قانون سیاستهای اصل ۴۴ شرکت تعاونی فراگیر ملی نوعی تعاونی متعارف یا همان سهامی عام میباشد که هدف از تاسیس این شرکت فقر زدایی از سه دهک پایین درآمدی میباشد لازم به ذکر است که عضویت سایر افراد با رعایت درصد تشکیل شرکت آزاد میباشد و تنها در ابتدای امر تشکیل این شرکت میبایست حداقل ۷۰ اعضای آن از سه دهک پایین درآمدی تشکیل شده باشند.
یکی از بندهای مهم مندرج در سیاستهای کلی اصل۴۴ قانون اساسی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری کمک به تشکیل تعاونیهای فراگیر ملی برای فقرزدایی از سه دهک پایین درآمدی جامعه تشکیل شده است که پس از قانونی شدن در مجلس و ابلاغ از سوی ریاست محترم جمهوری از نیمههای سال۱۳۸۸ در دستور کار وزارت تعاون سابق قرار گرفت.
اهمیت تشکیل شرکت تعاونی فراگیر ملی :
دستورالعمل تشکیل شرکت های تعاونی فراگیر ملی (متعارف):
ماده1– شرکت تعاونی فراگیرملی: نوعی تعاونی متعارف است که برای فقرزدایی از سه دهک پایین درآمدی تشکیل می شود وعضویت سایرافراد دراین تعاونی آزاد است ولی در بدو تشکیل حداقل 70% اعضای آن باید از سه دهک پایین درآمدی باشند.
ماده2– درتابلوها وسربرگ های تعاونی ها ذکر عنوان “تعاونی فراگیرملی“ ضروری است وباید به طور خوانا قیدشود.
ماده3 –حوزه عمل شرکت های تعاونی فراگیرملی “سراسرکشور” است.
ماده4– هفتاددرصداز اعضاء شرکت تعاونی فراگیرملی از سه دهک پایین درآمدی هستند و 30% باقی مانده:
1 – در تعاونی های تولیدی معادل فرصت های پیش بینی شده در طرح پیشنهادی.
2- در تعاونی های توزیعی براساس آئین نامه 6 و 20 ابلاغ شده از طرف وزارت متبوع به ترتیبی که حداقل اعضاء شرکت تعاونی دربدو تأسیس از 100 نفر کمتر نباشند.
تبصره: سه دهک پایین درآمدی با تأئیدیه سازمان های حمایتی به عضویت شرکت تعاونی فراگیرملی پذیرفته میشوند.
ماده5– حداقل سرمایه برای تشکیل شرکت های تعاونی فراگیرملی، یکصد میلیون ریال تعیین می شود. بدیهی است هرتعاونی وقتی تشکیل وثبت می شود که حداقل یک سوم سرمایه آن تأدیه وچنانچه به صورت غیرنقدی باشد باید تقویم وتسلیم شده باشد.
ماده6–حداقل ارزش اسمی هر سهم درتعاونی فراگیرملی ده هزارریال تعیین و اعضای تعاونی مکلفند مبلغ تعهدشده سهم خود را ظرف مدت مقرر در اساسنامه که نباید از دوسال تجاوزکند، تأدیه نماید.
مزیتهای شرکت فراگیر ملی:
طبق ماده ۹ قانون سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی دولت در تمام موارد برای حمایت از بخش غیر دولتی مشوقهایی را ارائه مینماید که این حمایتها علی القاعده برای شرکتهای تعاونی فراگیر ملی ۲۰ درصد بیشتر از سایر بخشهای غیردولتی میباشد که شامل موارد زیر میباشد :
- ماده 9 قانون اساسی نیز تاکید دارد که کمک بلاعوض پرداخت وام قرض الحسنه برای تامین بخشی از آورده شرکت تعاونی که اعضای تشکیل دهنده آن در زمان دریافت این حمایت جز سه دهک اول درآمد جامعه باشند.
- تخفیف حق بیمه سهم کارفرما برای اعضایی که در هر تعاونی شاغل باشند به میزان ۲۰ درصد لحاظ میشود.
- انجام مشاوره و کمک به بهره وری و آموزش مهارت به صورت رایگان برای انجام هرچه بهتر کارآفرینی
- پرداخت یارانه سود تسهیلات بانکی و سایر هزینههای اولیه برای راهاندازی شرکت تعاونی ۵
- کمک به تشکیل شرکتهای تعاونی سهامی عام و تعاونی فراگیر ملی برای مقابله با فقر و ایجاد و گسترش اتحادیه تعاونی تخصصی
- حمایت مالی برای توانمندسازی اتاقهای تعاونی
- تاسیس بانک توسعه تعاون با سرمایه اولیه معادل ۵۰۰۰ میلیارد ریال توسط دولت برای تامین منابع مالی بخش تعاون
وظایف موسسین در شرکت فراگیر ملی:
هیئت موسس بعد از تشکیل جلسه رسمی مجمع عمومی عادی و تعیین هیئت مدیره وظایف هیئت موسس به اتمام میرسد لازم به ذکر است که تهیه و پیشنهاد اساسنامه طبق مفاد قانونی و مقررات این حیطه دعوت به عضویت افراد واجد شرایط تشکیل اولین مجمع عمومی عادی جهت تصویب و ثبت اساسنامه و تعیین هیئت مدیره و سایر وظایف مجمع عمومی عادی جزو حیطه وظایف موسسین تعاونی فراگیر ملی میباشد.
نحوه برگزاری نخستین مجمع عمومی:
برای تشکیل تعاونی هیئت موسس که شامل متقاضیان دارای شرایط قانونی هستند نسبت به تهیه طرح پیشنهادی و تنظیم اساسنامه بخش تعاونی باشد و دعوت به عضویت افراد اقدام مینمایند و اولین جلسه مجمع عمومی عادی برای تصویب اساسنامه و تعیین هیئت مدیره و بازرسی یا بازرسان و سایر وظایف مجمع عمومی اقدام میکنند لازم به ذکر است که هیئت موسس در ارائه طرح پیشنهادی میبایست توجه خود را به نکات مهم ذیل مبذول دارد :
تعداد و مشخصات داوطلبان، میزان حق عضویت سوابق و مهارتهای آنها در فعالیتهای مد نظر ،وجود تناسب در هدف تشکیل تعاونی با هدف و برنامههای مصوب جمهوری اسلامی ایران ، همچنین ذکر میزان سرمایه ثابت و در گردش مورد نیاز طرح همچنین نسبت به معرفی نماینده تام الاختیار به اداره کل تعاونی کار رفاه اجتماعی اقدام کند.
در اقدام بعدی هیئت موسس با داشتن موافقتنامه باید اقدامات لازمی برای انجام کار اقدام نماید از جمله:
- دریافت مجوز فعالیت متناسب با موضوع فعالیت پیشنهاد شده به نام اعضای هیئت موسس تعاونی در شرف تاسیس
- تدوین اساسنامه پیشنهادی .
- افتتاح حساب به نام تعاونی در شرف تاسیس نزد بانک توسعه تعاون .
- دعوت از افراد واجد شرایط عضویت ارزیابی آوردههای غیرنقدی داوطلب عضویت توسط کارشناس رسمی دادگستری که متناسب با طرح و مورد موضوع فعالیت باشد.
- انتشار آگهی دعوت اولین مجمع عمومی عادی ثبت نام از نامزدهای تصدی پست هیئت مدیره و بازرسین ارسال یک نسخه از آگهی دعوت به اداره تعاونی کار و رفاه اجتماعی جهت معرفی ناظر در اولین جلسه مجمع عمومی عادی .
- سایر اقدامات مهمی که مربوط به برگزاری مجمع عمومی عادی باشد از قبیل تهیه اسامی افراد حاضر در اولین مجمع تصویب اساسنامه و انتخاب هیئت مدیره و بازرسان تصویب اساسنامه در اولین مجمع عمومی عادی بعد از انتخاب هیئت مدیره وظایف هیئت موسس به اتمام رسیده و هیئت رئیسه مجمع ضمن تنظیم صورتجلسه کلیه مدارک مربوط به برگزاری مجمع که به امضای آنان رسیده را به هیئت مدیره تحویل میدهد.
نحوه جذب عضو در تعاونیهای فراگیر ملی:
از آنجایی که حداقل اعضایش این تعاونیها باید ۷۰ درصد از افراد سه دهک پایین درآمدی باشد هیئت موسس با رایزنی با افراد مشمول مذاکره کرده و هدف از تشکیل تعاونی و مزایای آن را برای این دسته افراد توضیح میدهد همچنین میتواند با سازمانهایی مانند بهزیستی کمیته امداد امام خمینی(ره)که این عموم افراد تحت پوشش قرار دارند مشورت کرده و لیستی از اعضا را با همکاری آنان تعیین و تهیه نمایند چرا که افراد تحت حمایت بهزیستی و کمیته امام خمینی (ره) و سه دهک پایین درآمدی میباشند ،چنانچه قصد داشته باشید که اعضای تعاونی بخشی به روستاییان و عشایر تعلق بگیرد لازم است که لیست اسامی روستاییان و عشایر به تایید شورای اسلامی روستای محل سکونت یا بخشداری محل سکونت آنان برسد همچنین تایید سازمانهای حمایتی الزامی میباشد.
نحوه تامین سرمایه:
قسمت اعظم این سرمایه تعاونیها از راه تسهیلات یارانهای دولت تامین میشود اما ۳۰ درصد باقیمانده سرمایه بر عهده اعضا است و از آنجایی که عدم بضاعت مالی اکثر اعضا موجب میشود که بر اساس بند ۲ ماده ۲۹ قانون سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی ۳۰ درصد از وجوه حاصل از واگذاریها در قالب تسهیلات بلاعوض به این نوع تعاونیها تعلق بگیرد.
محدودیتهای موجود:
یک فرد نباید در دو تعاونی با موضوع فعالیتهای مشابه عضویت همزمان داشته باشد و این همان محدودیتهایی است که برای عضویت سایر افراد جامعه به وجود آمده است.
بدون دیدگاه