مطالبه اجرت المثل ایام تصرف

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف

مطالبه اجرت المثل : هرگاه شخصی از ملک دیگری به صورت غیرقانونی استفاده کند در صورتی که دارای اجازه یا رابطه قراردادی با مالک نباشد الکنون می‌تواند هزینه استفاده از ملک را از شخص خاطی دریافت نماید چه فرد خاطی از این تصرف وی سودی کسب کرده باشد یا خیر موظف به پرداخت هزینه استفاده از ملک می‌باشد که قانون این هزینه را اجرت المثل ایام تصرف نامگذاری کرده است.

دعاوی بر علیه متصرف غیرقانونی اولین دعوایی که می‌توان علیه متصرف غیرقانونی طرح نمود دعوای رفع تصرف عدوانی و یا خلع ید است مورد دوم دعوای مطالبه اجرت المثل ایام تصرف است.

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف

مهمترین مواد قانونی اجرت المثل ایام تصرف:

ماده ۴۰ قانون اساسی:

اجرت المثل ملک  فردی نمی‌تواند به نحو عدوان منافع عمومی را به خطر بیندازد یا به ضرر دیگران عمل کند.

ماده ۳۲۰ قانون مدنی :

اجرت المثل ملک نسبت به منافع مال غصب شده هر یک از غاصبین و رباینده‌ها به اندازه منافع زمان تصرف خود و بعد از خود ضامن است هرچند در این مدت از منفعت ملک استفاده نکرده باشد لیکن غاصبی که از عهده منافع زمان تصرف غاصبین پس از خود برآمده است می‌تواند به هر یک از غاصبین پس از خود نسبت به زمان تصرف او رجوع نماید .

ماده ۳۰ قانون مدنی اجرت المثل ملک:

هر مالکی و صاحب ملکی نسبت به اموال و دارایی خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد همچنین وی قادر است بر تصرف و بهره‌برداری از اموال خویش مگر در مواردی که به موجب قانون استثنا شده باشد.

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف

ماده ۳۲۸ قانون مدنی :

اجرت المثل ایام تصرف ملک هرگاه شخصی اموال و دارایی دیگری را تلف کرده یا از بین ببرد باید از عهده خسارات وارد آمده به مالک برآید بدون توجه به اینکه این اتلاف عمدی باشد یا به طور غیر عمدی و بدون توجه به اینکه آن مال مادی باشد یا از حقوق معنوی به شمار رود همچنین چنانچه اموال را ناقص یا خراب کند جبران خسارت به اندازه نقص قیمت آن دارایی بر عهده اوست.

ماده ۳۳۷ قانون مدنی:

به اجرت المثل ایام تصرف هنگامی که فردی بدون اجازه صریح یا ضمنی از ملک دیگری و منافع آن استفاده کند مالک می‌تواند کارشناسی را برای تعیین اجرت المثل انتخاب کند مگر اینکه اثبات شود که استفاده از مال به صورت غیر متقلبانه انجام شده است.

نحوه مطالبه اجرت المثل ایام تصرف :

به دفتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه و دادخواست مربوطه را ثبت نمایید مطالبه اجرت المثل از جمله دعاوی مالی است در دادگاه پس از اثبات حق خواهان پرونده برای تعیین میزان اجرت المثل به کارشناس ارجاع می‌گردد در نهایت قاضی بر اساس ادله و نظریه کارشناسی رای خود را صادر می‌کند.

کارشناسی اجرت المثل ایام تصرف ملک :

کارشناس بر اساس مؤلفه‌هایی همچون مساحت ملک قدمت ساختمان نوع کاربری موقعیت جغرافیایی کیفیت نقشه و همچنین با توجه به قیمت اجاره معمول در منطقه نظریه کارشناسی را تنظیم می‌کند چنانچه شما نسبت به نظر کارشناس اعتراض داشته باشید می‌توانید اعتراض خود را ثبت کنید و دادگاه موضوع را به هیئت کارشناسی که معمولاً سه نفره می‌باشند ارجاع دهد تا شواهد و مدارک مربوطه را مورد بررسی قرار دهند و در نهایت تصمیم نهایی را اتخاذ نمایند.

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف

مرجع صالح برای رسیدگی به اجرت المثل ایام تصرف ملک :

اجرت المثل از جمله دعاوی مالی است و اگرچه ارزش دعوا یا بهای خواسته کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد پرونده طبق قانون به شورای حل اختلاف محل وقوع ملک ارسال می‌شود چنانچه بهای خواسته بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد پرونده در دادگاه عمومی حقوقی بررسی خواهد می‌شود. و دادگاهی به این مسئله رسیدگی می‌کند که ملک مورد ادعا در آنجا واقع شده باشد.

ارکان دعوای اجرت المثل ایام تصرف مالکیت :

خواهان کسی که مدعی دعوای اجرت المثل شده باید دارای مالکیت ملک باشد یا ذینفع باشد تصرف خوانده در صورتی که فردی بدون مجوز قانونی به ملک دیگری دسترسی پیدا کند باید اجرت المثل ایام تصرف را به وی پرداخت کند .
تصرف عدوانی به شرایطی گفته می‌شود که شخص با علم و اطلاع از وجود ملکیت دیگری به مال غیرمنقول اون فرد دسترسی پیدا کند و آن را تصرف نماید برای طرح تصرف عدوانی خواهان حتماً باید مالکیت خود را نسبت به ملک مورد نظر برای دادگاه اثبات نماید.

اجرت المثل ایام تصرف از چه زمانی شروع می‌شود:

این مدت دقیقاً از زمانی شروع می‌شود که فرد خاطی استفاده از مال را شروع کرده است و تا لحظه‌ای ادامه پیدا می‌کند که مال را به مالک یا متصرف قانونی آن مسترد نماید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *